Sol Slej hjemmeside

Sol Slej hjemmeside
SolSlej.dk

lørdag den 17. november 2018

Nøgen ø-Lejr

Det var 1983 og det var sent at tage på ø-lejr. De andre i klassen skulle ikke længere den slags. De tog i sommerhus eller skulle måske flyve til Italien eller på tur rundt i Wales. Jeg var 12 år og min far var slet ikke færdig med at tage på ø-lejr. Så det skulle vi. Allerede da vi stod i færgelejet og ventede på at blive hentet, var jeg lettere nedtrykt. Det hjalp ikke at hende, der kom og hentede os, havde en gammel ostemad liggende i forruden.
Jeg fik lov til at sidde på forsædet, fordi jeg altid blev køresyg, og jeg kunne ikke lade være med at påpege, at der lå en ostemad i forruden.
”Vil du have den? Du må gerne, men den er nok lidt tør.”
Osten bøjede opad og rugbrødet bøjede nedad. Kanten på osten var mørkegul og stiv. Jeg rystede på hovedet. Der var ikke noget jeg havde mindre lyst til i verden end den ostemad.
Vi ankom til lejren og steg ud. Kvinden der hentede os, lod ostemaden ligge i forruden da hun steg ud, selvom hun nu helt sikkert vidste, den var der.
Lejren bestod af to kæmpetelte, det ene større end det andet.
Det store var til at sove i, det mindre var køkkenet.
Udenfor var der et virkelig langt bord og 10-15 meter væk stod toiletterne. Der var ikke forhæng for, og man kunne se dem henne fra bordet.

Vi lagde vores ting ind i det store fælles sovetelt, hvor alle sov sammen og det var der, det gik op for mig.
Det var en nøgen-ø-lejr.
Alle de voksne var nøgne.
Også alle børnene, som alle sammen var små. Jeg var den eneste, der var på min alder. Jeg ville så meget hellere have været på biltur til Wales.
Min far sagde, jeg bare kunne tage tøjet af, ”det er jo lige meget”.
Jeg beholdt mit tøj på.

Der var en af de voksne der rigtig godt kunne lide mig. Jeg vidste ikke, hvad han hed, men jeg vidste, jeg ikke kunne lide ham. En dag kom jeg løbende og han bredte armene ud, som om jeg skulle løbe ind i hans favn. Jeg løb en stor bue udenom og snakkede ikke til ham resten af turen.

En af aftnerne skulle børnene underholde de voksne og lave teater. De voksne sad på nogle bænke og så på os. De var nøgne, men nogle af dem havde t-shirt på eller et hjemmehæklet sjal.
Jeg skulle være med til at lave teater, så jeg tænkte, at der manglede et bagtæppe. Det var fint, at stå og holde et lagen op, mens de andre børn lavede teater og akrobatik.

Toiletterne var sådan nogle kasser med hul i. Der var afdækning mellem de tre toiletter, men ikke foran, så man kunne se ud i naturen, mens man sad der. Man kunne også se det lange bord, vi spiste ved. Det var bare naturligt fik jeg at vide, alle mennesker skal jo skide, høj som lav. Men jeg stod alligevel op om natten, krøb ud af min sovepose, og gik ud i mørket og famlede mig frem til dem. Man kan godt gå hen og få lidt ondt i maven, når man holder sig hele dagen, men heldigvis skulle vi spare på maden, så det gik lige op.

Det var dejligt at være på ø-lejr. Især for de voksne, der blev kærester. Man kan godt blive rigtig godt træt af at høre på folk, der er blevet kærester, når man prøver at sove. Heldigvis var min sovepose et rart sted at være. Den var grøn udenpå og gul indeni og enden var firkantet og ikke rund. Hvis man krummede sig sammen som en ræv i en hule, kunne man næsten ikke høre dem. Det vigtigste var, at de voksne ikke opdagede, at man havde hørt noget og var krøbet helt ned i soveposen, for så ville de bare snakke om følelser og ting der var naturlige.

Den sidste dag var der fest. Der fik vi kage. Jeg hjalp med at lave den og så var det godt, at jeg var så god til at rive gulerødder. De skulle endelig ikke skrælles, for alt det gode sidder lige inde under skrællen.
Der var nogle af de voksne der kunne spille på forskellige instrumenter. Min far spillede guitar og der var også to på harmonika.
Så dansede vi folkedans. De voksne var nøgne og jeg skulle også være med, så jeg skyndte mig hen til den yngste kvinde der var og stillede mig ved siden af hende. Hun spurgte, om vi skulle være dansepartnere, og det var en lettelse, for det var meget noget med at stå tæt sammen og flette ben, mens man svingede rundt i en rundkreds.

Da sommeren var slut, var jeg lige så færdig med at tage på ø-lejr som resten af klassen.

1 kommentar: